Borduurwerk

19’eeuwse geborduurde Chinoiserie

De zijden kettingdraden van het basisweefsel waren op veel plaatsen verdwenen. De inslagdraden werden bij een vorige herstelling met grof stopwerk op het steunweefsel gefixeerd. De boven- en onderrand waren onregelmatig afgescheurd. ~ ➤ Het stopwerk werd verwijderd. De losse inslagdraden werden recht gelegd op het steunweefsel en gefixeerd met spansteken in tweedraadszijde. De onder- en bovenrand werden afgewerkt met zijdeweefsel geverfd in een aangepaste kleur. Het borduurwerk werd gemonteerd op een geprepareerd kader en in een op maat gemaakte glazen tafel geplaatst.


Turks borduurwerk uit de collectie van het Design Museum (Gent)

Het borduurwerk was op verschillende plaatsen beschadigd en met twee omgevouwen randen op een doek genaaid. ~ ➤ Het borduurwerk werd los gemaakt van het doek, uitgevlakt en op een nieuw linnen steunweefsel geplaatst die geverfd werd in een aangepaste kleur.

(In opdracht van Ann Lievens voor het Design Museum (Gent))


Borduurwerk met religieuze taferelen (vermoedelijk ooit deel van een antependium) eind 17′ – begin 18′ eeuw (uit de collectie van de stad Geraardsbergen)

Een borduurwerk van ± 18/220 cm. Het borduurwerk was wat groezelig en er zaten vlekken van kaarsvet op. Vooral aan de voorzijde waren delen van het oorspronkelijke borduurwerk verdwenen. De boorden waren slechts gedeeltelijk omgenaaid. Hier en daar waren er lapjes linnen opgenaaid om gaatjes in de linnen drager te verstoppen. Op de zijkanten was aan beide kanten een strookje linnen genaaid. Aan de rechter zijde bleek het borduurwerk afgesneden. ~ Alle linnen herstellapjes werden verwijderd. De zoompjes werden los gemaakt en uitgevlakt. Voor en achterzijde van het borduurwerk werden gestofzuigd met aangepaste zuigkracht en zuigmondjes. Kaarsvlekken werden voorzichtig, zoveel mogelijk verwijderd. De zoom werd terug omgevouwen en vastgenaaid. Daarbij werd de onregelmatige lijn van het borduurwerk gevolgd. Het borduurwerk werd op een nieuwe linnen drager gefixeerd en op een met linnen bespannen kader geplaatst.